Waarom nu een huis kopen?

waarom nu een huis kopen

De huizenprijzen zijn historisch hoog. Dat had niemand, nadat in 2008 de economische crisis zijn intrede deed, kunnen bedenken. Er is een tekort aan woningen en er zijn veel investeerders op de markt die woningen opkopen om vervolgens te verhuren. Dit drijft de markt op en de woningmarkt wordt zodoende onbereikbaar gemaakt voor starters. Veel mensen denken een eigen woning niet te kunnen betalen. Ze wachten rustig af en hopen op een nieuwe crisis, waardoor de huizenprijzen misschien zullen gaan dalen. Dus waarom nu een huis kopen? Ik zal proberen uit te leggen waarom je juist nu een eigen huis moet kopen.

Hoge huizenprijzen en lage rentestanden

Ikzelf kocht mijn woning in 2009. De financiële crisis leek het diepste punt te hebben bereikt en het leek mij een uitstekend moment om mijn woning te kopen. Niets bleek minder waar, want de waarde van de huizenprijzen zakte nog veel verder weg.

Inmiddels hebben de huizenprijzen weer een opgaande lijn en is er een absoluut record bereikt. Nog nooit waren de huizenprijzen in Nederland zo hoog. En waar iedereen dacht dat de huizenprijzen niet verder konden stijgen, gingen de huizenprijzen het afgelopen jaar nog verder omhoog. Aan de andere kant heeft ook de hypotheekrente bij de bank een record bereikt. Nog nooit is de rente zo laag geweest. Door de financiële crisis zakte de hypotheekrente tot onder de 2 procent. Inmiddels is de hypotheekrente tot onder de 1 procent gezakt, afhankelijk van de looptijd en de lening.

Er word veel gesproken over de huizenprijzen. De prijzen zijn zo hoog dat dit voor veel mensen niet meer te betalen is. Maar is dat wel zo? Ik ben het er inderdaad mee eens dat het moeilijk is om een woning aan te schaffen. Met een modaal salaris en zonder spaargeld is het vrijwel onmogelijk om een hypotheek te krijgen door de hoge huizenprijzen. Maar de maandlasten zijn relatief laag, omdat de hypotheekrentes zo laag zijn. Heb je eenmaal een eigen woning, dan zijn de maandlasten goed te betalen. Ik ben het er dus niet mee eens dat het kopen van een eigen woning nu dus te duur is. En dat wil ik met een voorbeeld illustreren.

Waarom nu een huis kopen?

Laten we veronderstellen dat je een woning wilt kopen voor 250.000 euro. Er Je kunt momenteel een lening afsluiten voor 30 jaar voor 2 procent zonder NHG (met NHG is dat zelfs nog veel lager). Mocht je meer risico willen nemen dan kun je ook een hypotheek afsluiten voor 20 jaar voor 1,7 procent of 10 jaar voor zelfs maar 1,4 procent. Maar laten we even uitgaan dat we hem 30 jaar willen vastzetten tegen 2 procent. Je betaald dus je woning in 30 jaar terug, maar door de rente betaal je hem 1,8 keer. (Hypotheekbedrag x 1,02 x 1,02 x 1,02, etc) Totaal dus meer dan 450.000 euro.

Stel dat je in 2008 je woning zou hebben gekocht. Woningen waren toen vanwege de economische recessie flink in waarde gedaald, laten we zeggen dat dezelfde woning waar je nu 250.000 euro voor betaald je toen 200.000 euro kostte. Je sloot een lening af voor 4,5 procent. in 30 jaar betaalde je hem 3,75 is totaal 750.000 euro. Oftewel, een woning die je in 2008 zou hebben gekocht zou je 300.000 euro meer hebben gekost over een periode van 30 jaar. Dat is 67% meer en 10.000 euro per jaar. Het is dus veel goedkoper om nu een woning te bezitten dan tien jaar geleden. Alle reden dus om een eigen huis te kopen.

De reden dat je de rente voor een langere periode tegen een gunstig tarief kunt vastzetten is ook de reden om niet te gaan huren. Dit in tegenstelling tot de jaarlijks stijgende huurprijzen.

Verwachting van de huizenprijzen

De verwachting is dat de rente in de nabije toekomst weer zal gaan stijgen. En als de huizenprijzen maar blijven doorstijgen is het dus wel degelijk slim om nu nog je slag te slaan op de woningmarkt. Ook al zouden de woningprijzen weer gaan dalen, dan ben je door de lage rente alsnog veel minder kwijt op termijn.

Bekijk wat jouw mogelijkheden zijn

Indien je de mogelijkheid hebt zou ik zeker een woning aankopen, want je bent een dief van je eigen portemonnee indien je nu je slag niet slaat. Probeer eens te kijken bij de bank wat je maximaal kunt lenen. En bekijk wat je nodig hebt. Misschien zou je extra kunnen lenen van bijvoorbeeld je ouders middels een familiehypotheek. Of kijk hoever je komt als je het spaargeld van je partner en jezelf bij elkaar optelt.

En mocht het je echt niet lukken om een hypotheek te krijgen omdat je niet voldoende spaargeld hebt om in te leggen, dan adviseer ik om de woningmarkt in de gaten te houden, Kijk wat er gebeurd en probeer de woningmarkt te begrijpen zodat je in de toekomst je slag kunt slaan. Omstandigheden zullen veranderen en wellicht zal er een nieuwe crisis voorbij komen. De coronacrisis heeft in ieder geval weinig invloed gehad op de woningmarkt.

Wees voorbereid op de toekomst en probeer in ieder geval mijn artikelen te lezen zodat je kunt beginnen met geld sparen. Wellicht is het in de toekomst dan wel mogelijk een woning aan te schaffen. Het zal ook in de toekomst niet mogelijk zijn om een tophypotheek af te sluiten, dus je zult een eigen inbreng moeten hebben van wellicht 50.000 euro of meer. Begin dus met sparen, want het zal je vrijheid geven in de toekomst. Ben je gebonden aan een huurhuis, dan zal je je nooit vrij kunnen voelen omdat de huurlasten jaarlijks zullen blijven stijgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *