Waarom is golfen leuk?

waarom is golf leuk?

Golfen doe je als je oud bent. En golfen is eigenlijk geen sport. Het is wandelen en af en toe sla je een balletje. Dat is hoe veel mensen over golf denken. Ik word dan ook vaak raar aangekeken als ik zeg dat ik golf. Wat maakt het dan dat golfen zo leuk is om te doen? Oftewel, waarom is golfen leuk? Ik zal het je proberen uit te leggen.

Lekker in de natuur

De eerste reden waarom golfen leuk is, is omdat je altijd in de buitenlucht bent. Zodra je op de golfbaan staat snuif je de frisse lucht in je op. Daarnaast ben je ook nog eens lekker in de natuur. Net zoals je een wandeling in een bos kunt maken, kun je ook op de golfbaan rondlopen. Golfbanen zijn vaak goed onderhouden en waar je ook loopt, de natuur ziet er altijd prachtig uit. Zo zijn de grasbanen vers gemaaid en zijn er vaak meertjes of vijvers aangelegd. En de meeste golfbanen liggen aan de rand van een bos, waardoor je echt midden in de natuur waant.

Zwoele zomeravond

Beeld je in dat je op een zwoele zomeravond je tas naast de eerste tee neerzet. De zon schijnt niet al te fel meer. Vogels vliegen rond en af en toe zie je een eekhoorn een boom in klimmen.

Je hoeft even nergens meer aan te denken, want vanaf nu kun je alles loslaten. Dan bereid je je voor en je pakt je driver uit je tas. Je teet de bal op en gaat klaar staan om je bal een harde klap te geven. Je positioneert je voeten, pakt de club stevig vast en maakt een swing. En als je de bal dan goed raakt, zie je hem de lucht in vliegen. Helemaal rechtdoor zoals je wilde, waar je dan vervolgens enorm van kunt genieten.

Het lijkt altijd lang te duren voordat de bal de grond raakt. De bal lijkt door de lucht te zweven en je geniet van de balvlucht.

Zo gaat het niet met iedere bal die je slaat, maar regelmatig kun je zo genieten als je een bal geslagen hebt. Ik heb ook altijd het gevoel dat ik er echt even tussenuit ben. Even lekker een paar ballen slaan doordeweeks na het werk, op de vrije middag of gewoon een hele zaterdag. Na een middagje rondlopen op de golfbaan ben je alle stress kwijt en ben je helemaal ontspannen.

Laat je ook niet weerhouden naar de golfbaan te gaan als het een keertje miezert. Je kunt je hierop goed kleden en je zorgt dat je een paraplu bij je hebt. Niets hield ons tegen om te gaan golfen. En regent het echt te hard, dan kun je nog wat ballen wegslaan op de driversway. Daar is het meestal overdekt en je kunt mooi even oefenen totdat het droog is.

En waarom is golfen nog meer zo leuk?

Naast de ontspannende omgeving ben je altijd in beweging op de golfbaan. Je bent aan het wandelen, maar elke bal die je slaat vraag ook iets van je. Je moet je concentreren en je wilt bij iedere slag het beste uit jezelf halen.

Daarnaast speel je altijd een wedstrijd tegen jezelf. Je kunt wel een wedstrijd tegen een ander spelen, maar uiteindelijk kijk je naar je eigen score. Soms heb je dagen dat je bijna elke bal goed slaat. Andere dagen zwaaien er een paar ballen af en zie je hem het water in plonzen. Of in een nabijgelegen bos. De kunst is dan om jezelf bij elkaar te rapen. Je kijkt om je heen, snuift weer wat frisse lucht naar binnen en geniet van de omgeving. Om er bij het afslaan voor de volgende hole weer te staan. Alsof je weer helemaal blanco begint. Op de golfbaan lopen is een soort mindfullness. Je kunt alleen verliezen van jezelf als je je rust niet weet te vinden.

Golf is ook een tactisch spelletje. Je kiest de juiste golfclub, je bedenkt waar je naartoe wilt slaan en hoe je de hindernissen wilt omzeilen. Of als je op de green ligt probeer je de baan te lezen, omdat de weg naar de hole via een curve loopt. Je slaat je bal, ziet hem rollen en de spanning stijgt en dan valt de bal… of nét niet. Maar je ziet jezelf beter worden. Slagen die eerder niet liepen en waarop je oefent worden steeds beter. Het is echt een behendigheidssport, waarin je beter wordt naarmate je meer speelt. En het is een training in je zelfbeheersing.

Golfen kun je ook prima alleen doen. Je kunt je dan goed focussen op iedere slag. Maar het is toch leuker om in gezelschap te doen. Je kunt dan tussen het afslaan een gesprekje voeren. En daarnaast wil je ook dat die andere persoon jouw mooie ballen ziet die je uiteraard allemaal ‘bewust’ zo hebt geslagen. Op de golfbaan is iedereen ook vrolijk. Niemand gaat golfen als hij zijn dag niet heeft, dus iedereen heeft een goed humeur. Op een enkele scheldpartij na een enorme afzwaaier na.

Daarom is golfen leuk

Golf was voor mij altijd pure ontspanning. Het is een sport die voornamelijk door oudere mensen wordt beoefent, omdat het over het algemeen duur is. En je hebt veel vrije tijd nodig. Maar golf is geen sport voor oude mensen. Veel mensen hebben het idee dat golfen te duur is of ze hebben er de tijd niet voor. En er heerst een taboe om te gaan golfen. Maar het is echt enorm leuk om te doen. In mijn andere artikel over golf bewijs ik dan ook dat golf niet duur hoeft te zijn. Ik had het geluk maar drie-en-een-halve dag te werken, waardoor ik veel tijd op de golfbaan kon besteden. Het bracht me veel ontspanning en geluk.

Heb jij inmiddels je geldzaken al voor elkaar? Ben je minder gaan werken en heb je tijd voor een nieuwe hobby? Dan raad ik zeker aan eens naar de golfbaan te gaan. Je zult versteld staan hoe lekker het is, hoe ontspannend en hoe uitdagend.

2 reacties

  1. Henny schreef:

    Robbert, je leuke manier van vertellen heb je nog niet verleerd sinds je 1e boek over je fietstocht van Ede naar San Remo. Ga zo door!!!

  2. Robbert schreef:

    Wat een leuke reactie! Over de fietstocht heb ik inmiddels ook een artikel geschreven (Mijn fietsreis naar Italië)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *