Nieuwe telefoon kopen tips

Nieuwe telefoon kopen tips

Een mobiele telefoon valt niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Naast het altijd en overal bereikbaar zijn kun je je telefoon voor werkelijk vanalles gebruiken. Zo gebruik ik mijn telefoon als fototoestel, als navigatie en voor social media. Ik koop zelf pas een nieuwe telefoon als het echt niet anders kan. Ik wil namelijk niet teveel geld uitgeven aan een telefoon en het iedere keer overzetten van alle gegevens staat me tegen.

Mijn huidige telefoon is vijf jaar oud en staat op het punt zich te begeven. De backcover van de telefoon is bijna afgebroken, de laadingang werkt niet goed meer en mijn telefoonsoftware wordt niet meer bijgewerkt. Voordat ik met spoed naar de winkel moet en dus teveel moet betalen, kan ik nu dus een bewuste keuze maken. Ik zal beschrijven hoe je het beste een nieuwe telefoon kunt kopen en tips geven waar je op moet letten.

Tweedehands

Allereerst is een tweedehands toestel of een refurbished toestel een mogelijkheid. Echter zou ik dit zelf niet willen. Je weet niet hoe je voorgangers met de telefoon zijn omgegaan. De kans dat deze het eerder begeeft is groter dan als je hem zelf in de winkel hebt gekocht en er altijd voorzichtig mee bent omgegaan. Bovendien ontbreken vaak de accessoires, is de accu gedeeltelijk leeggelopen en is de oplader aan vervanging toe. Daarnaast heb je geen garantie als je hem op een online marktplaats koopt.

Welk merk?

Er zijn op dit moment twee grote telefoonmerken in Nederland. En een heleboel kleinere merken. Apple is het bekende merk samen met Samsung. Regelmatig zie je iPhones met een barst in het beeldscherm, want de schermen zijn erg breekbaar. Hoe voorzichtig ik ook ben, het is voor mij de reden om niet voor een iPhone te kiezen. Ik heb zelf altijd een Samsung gehad, deze zijn erg intuïtief en gebruiksvriendelijk en gingen erg lang mee. Ik zou daarom graag wederom een Samsung willen hebben. Een ander merk wil ik niet, omdat uiteindelijk de prijsverschillen buiten het duurste segment met de grotere niet erg groot zijn.

Niet het nieuwste model

De bekende merken Apple en Samsung hebben telefoons in de winkels liggen voor ruim boven de 1000 euro. En ieder jaar komt er van ieder merk wel een nieuwe telefoon uit in het duurste segment. Ondanks dat de wijzigingen ten opzichte van de voorgaande modellen miniem zijn betalen veel mensen de maximale prijs. En dat terwijl er met hun oude toestel vaak niets mis is.

Toen ik mijn telefoon vijf jaar geleden kocht was deze al drie generaties oud. Ik kocht een Samsung Galaxy S5 voor nog geen 300 euro, terwijl een S8 op dat moment meer dan 900 euro kostte. Ik heb er geen moment spijt van gehad, aangezien mijn telefoon altijd voldeed aan mijn eisen en hij het vijf jaar heeft volgehouden. En dat is lang voor de huidige telefoons, die gemaakt zijn om in ieder geval twee jaar mee te kunnen gaan. Wederom wil ik nu niet teveel geld uitgeven, dus hoef ik ook niet het nieuwste model.

Technische eisen

Mijn telefoon voldoet eigenlijk nog aan alle eisen. Navigatie, filmpjes kijken, e-mails ontvangen, social media en alle apps die ik wil gebruiken werken vloeiend. Technisch gezien voldoet mijn Samsung S5 nog steeds. Ik stel dus niet teveel eisen aan de processor. Ik kocht vroeger altijd telefoons in het duurste segment. Indien je op internet zoekt zie je echter dat het goedkopere segment, de A-serie, goed mee kan met de S-serie. De processor is misschien iets trager en het heeft minder opties, maar voor mij is dit geen probleem. Ditzelfde is ook het geval bij de iPhone. Je kunt uiteraard voor de nieuwste iPhone gaan, want de iPhone SE heeft een iets tragere processor. Maar voor mij zou het geen reden zijn om een paar honderd euro meer te betalen. Ik heb besloten om niet voor het duurste segment te gaan.

Mijn keuze: de Samsung A51

De beste telefoons buiten de S-serie om zijn volgens mij de Samsung A72 en de Samsung A52. De A72 is duurder dan de A52. De camera heeft een optische functie en een iets groter scherm, wat voor mij juist een nadeel is om hem in mijn broekzak te kunnen stoppen. De reviews op internet wijzen uit dat ook het verschil miniem is. Voor mij echt geen reden om 100 euro meer te betalen voor de A72.

De A52 heeft ook een oudere voorganger. Nou ja oud… De A51 is begin 2020 uitgebracht dus net een jaar oud. Ook het verschil tussen de A52 en de A51 is minimaal, alleen dan de prijs die wederom 100 euro hoger ligt. Deze telefoon voldoet aan al mijn eisen. De enige reden om het niet te doen is voor mij dat ik niet wil dat de software niet meer wordt bijgewerkt over een aantal jaren. Maar mijn vorige telefoon was al drie jaar oud en pas tegen het einde kreeg ik een melding dat de software niet meer zou worden bijgewerkt. De A51 is net een jaar oud en dus verwacht ik niet hetzelfde probleem te hebben de eerstkomende vijf jaar. Ook al is het een oud model, voor mij zal het aanvoelen als een nieuwe telefoon, omdat ik van een oude S5 afkom.

Kopen op afbetaling

Een telefoon op afbetaling zou ik niet aanraden. Je bent uiteindelijk duurder uit, omdat je rente betaalt. Het is in mijn ogen het goedkoopste om een los toestel en een los abonnement af te sluiten.

Door te zoeken op internet kun je makkelijk de goedkoopste prijs vinden. Echter is het verstandig om een betrouwbare winkel te kiezen, zodat je zeker weet dat de telefoon wordt bezorgd en je garantie hebt.

Oude telefoon verkopen

Gisteren heb ik mijn telefoon besteld voor 259 euro en vanmiddag zal deze gratis thuis worden afgeleverd. En mijn oude telefoon? Ik had hem kunnen verkopen voor een paar tientjes als hij nog goed zou werken. Maar mijn telefoon is helemaal op en is niets meer waard. Ik heb het uiterste uit mijn telefoon gehaald. Bedankt betrouwbare telefoon en welkom nieuwe telefoon voor de komende (hopelijk vele) jaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *