besparen op energiekosten

Als je wilt besparen op je energiekosten hoef je niet meteen te denken aan het uitzetten van de verwarming. Dat je elke avond met een dikke wintertrui op de bank hoeft te zitten en onder een warme deken moet kruipen. Alleen als je de energierekening helemaal naar nul wilt krijgen is dat wellicht een goede optie. Natuurlijk werkt het om de verwarming een graadje lager te zetten, maar er zijn talloze andere manieren om te besparen op de energiekosten. Laten we beginnen…

Overstappen van energieleverancier

De makkelijkste manier om geld te besparen op de energiekosten is om ieder jaar over te stappen van energieleverancier. Er bestaan meerdere websites die de verschillende leveranciers met elkaar vergelijken. De reden dat het overstappen zo erg loont is omdat energieleveranciers klanten willen trekken met welkomstkortingen. Dit kan variëren van een bedrag van 90 euro tot soms wel 250 euro per jaar. Het enige wat van je verwacht wordt is dat je een jaar niet overstapt. Maar is het jaar bijna afgelopen dan kun je gewoon weer overstappen naar de volgende. Zo ben ik de afgelopen negen jaar ieder jaar overgestapt. Mijn hoogste korting was 250 euro, maar bij een gemiddelde van 150 euro korting per jaar is dit in negen jaar 1350 euro geweest. Veel geld, en makkelijk verdiend toch?

Het is erg simpel. Ga naar de website van een energievergelijker en vul je gegevens in en je jaarverbruik in gas en stroom. De goedkoopste komt meestal bovenaan te staan. Zorg dat dit niet degene is waar je nu al je gas en stroom afneemt en je bent verzekerd van de goedkoopste prijs. Ik stapte altijd over via gaslicht.com.

Hebben we eenmaal de energieleverancier gevonden en het contract afgesloten dan gaan we kijken hoe we zo weinig mogelijk gas en stroom kunnen verbruiken.

Besparen op gas

Op gas valt het meeste te besparen, de meeste mensen koken en verwarmen het huis namelijk op gas. Mijn eerste tip is om toch de verwarming een graadje kouder te zetten. We willen natuurlijk niet in de kou zitten, maar het is onzinnig om in de winter de verwarming op 25 graden te zetten en in een T-shirt rond te lopen. Sommige mensen hebben hun huis standaard op 23 graden. Het is maar net wat je jezelf aanleert, maar ik verwarmde mijn huis tot 21 graden en ik had het nooit koud.

Ook is het niet nodig om je gehele woning tot 21 graden te verwarmen. Indien je thuiswerkt in de woonkamer of een thuiskantoor, zou je ervoor kunnen kiezen om alleen deze ruimtes te verwarmen. Of als je ‘s avonds na het eten lekker een filmpje kijkt op de bank, waarom zou je dan je eventuele zolder, badkamer en slaapkamer ook verwarmen? Niets is meer verspilling van de energie dan dit. Sluit dus de deur van de kamer waar je je bevindt. Het scheelt je een hoop energiekosten, ik beloof het je. Ook is het aan te raden om tochtstrips te plaatsen op de deur in de woonkamer. Bij mij ontsnapte veel warme lucht onder de deur naar de rest van het huis. Sinds de tochtstrips voel ik geen tocht meer en blijft de warmte lekker in de woonkamer.

Ook ‘s nachts hoeft de verwarming niet aan. Zet de thermostaat dan op 15 graden en leer jezelf aan om je slaapkamer niet te verwarmen. Er wordt niet voor niets geadviseerd om te slapen in een koele, goed geventileerde ruimte. Dit is namelijk veel gezonder. Doe je raam op een kiertje en mocht het echt koud worden, gebruik dan een extra dekentje. Bij mij ging de verwarming ‘s nachts in ieder geval nooit aan en ik had het nooit koud. Wellicht is het een kwestie van wennen en jezelf aanleren.

Indien je water gebruikt tijdens het koken, kun je hiervoor een waterkoker gebruiken. De waterkoker gebruikt namelijk stroom en dit is vele malen goedkoper dan gas. En ook nog sneller. En tijdens het douchen zou je een besparende douchekop kunnen aanschaffen. Echter als je niet te lang doucht en jezelf disciplineert om maximaal 5 minuten te douchen, is dit veel meer besparend dan een nieuwe douchekop.

Ook raad ik aan om geen automatische thermostaten te gebruiken. Deze zorgen ervoor dat je ‘s ochtends opstaat in een warm huis of het huis al wordt verwarmd als je thuiskomt na een dag werken. Geloof me, het is altijd goedkoper om zelf de thermostaat aan te zetten als je thuis komt. Zet de automatische functie van je thermostaat dus uit.

Besparen op stroom

Op de stroomrekening kunnen we ook besparen, al is dit een stuk minder dan op de gasrekening. Door overdag alle lichten uit te doen kun je wellicht al een goede stap maken. En loop je een kamer uit leer jezelf dan aan om het licht uit te schakelen. Vervang ook alle lampen die je hebt door ledlampen, deze zijn stukken zuiniger en kunnen wel tien jaar meegaan. Als je ze eenmaal in huis hebt hoef je de eerstkomende jaren in ieder geval ook geen lamp meer te vervangen.

Je elektrische apparaten kun je het beste na gebruik uit het stopcontact halen. Ze verbruiken namelijk onbewust energie als je ze in het stopcontact laat zitten. Ga je voor langere tijd weg uit huis, haal dan alle stekkers uit het stopcontact. Op de vriezer, de koelkast en verwarmingsketel na. Het is allemaal ook nog eens een stuk veiliger mocht je er kortsluiting ontstaan.

Veel mensen gebruiken een droger, dit zijn ook energie slurpende machines. Ik had een zolder waar ik mijn kleding ophing aan de waslijn. Een dag later is alles droog en op warme zomerdag zelfs binnen een paar uur.

Je zou ook maatregelen kunnen nemen om je woning te isoleren, om zonnepanelen op je huis te plaatsen of een zuinige verwarmingsinstallatie te installeren. Je zou echter moeten berekenen of dit voordelig is voor jou. Ik verbruikte door mijn maatregelen zo weinig gas en stroom dat het voor mij niets zou opleveren. Door de dure aanschafkosten van zonnepanelen of een verwarmingsinstallatie, zou het mij flink meer geld gaan kosten. Ter verduidelijking, mijn energierekening in 2019 was 536,87 euro en 522,58 euro in 2020.

Hoeveel zou jij kunnen besparen op je energierekening?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *