In 5 stappen je schulden aflossen

schulden aflossen

Hoe kun je in 5 stappen je schulden aflossen? Dat ga ik je in dit artikel uitleggen. Het liefst waren we in één keer van onze schuld af, maar helaas gaat het in de meeste gevallen niet zo makkelijk. Het hebben van een schuld kan flink ingrijpen in je leven. En veel mensen hebben echter een schuld. Zo hebben veel mensen een hypotheek voor hun woning of hebben zij nog een studieschuld. Zolang er genoeg geld binnenkomt om je schulden mee te betalen is er niets aan de hand. Nemen de schulden echter toe en ontstaan er problemen om de schulden af te betalen, schakel dan direct een schuldhulpverlener in.

Ook een relatief kleine schuld zou je niet moeten willen hebben. En ook geen schuld waarbij je iedere maand netjes een beetje aflost. Want schulden zijn hartstikke duur. En indien je ze hebt, dan zou je hier zo snel mogelijk van af moeten willen. Dan heb ik het over schulden bij de belastingdienst, afbetalingen op je creditcard, openstaande rekeningen, rood staan op je bankrekening of vijftig euro die je van familie of vrienden hebt geleend.

Uiteindelijk zou je ook zo snel mogelijk van je hypotheek af moeten willen. Aangezien dit een schuld is die je niet binnen een korte tijd kunt afbetalen ga ik hier in een ander artikel dieper op in.

Stap 1: breng je schulden in kaart

Allereerst beginnen we met het in kaart brengen van alle schulden. Een aantal schulden komen misschien al terug in het financieel overzicht dat je eerder hebt gemaakt. Maar misschien heb je nog meer schulden waar je nog niets op afbetaald, voeg deze dan toe aan je lijstje. Vermeld op dit lijstje de schuldeiser bij wie je de schuld hebt, de hoogte van de schuld en het percentage dat je betaald. Bereken vervolgens ook wat je per maand betaald aan aflossing (schuld x percentage : 12). Je hypotheek staat misschien ook in je overzicht, maar deze gaan we pas aflossen als alle andere schulden zijn afgelost. Zorg er wel voor dat je ten aller tijden de maandelijkse rente en aflossing blijft betalen.

SchuldeiserHypotheekBelastingdienstRood staanVerkeersboeteCreditcardFamilie
Hoogte schuld€ 200.000€ 600€ 300€ 69€ 200€ 50
Rentepercentage2%4%11%0%18%0%
Rente per maand€ 333,33€ 2€ 2,75€ 201 (na ophoging)€ 3€ 0
Voorbeeld van een overzicht van je schulden

Stap 2: kijk of je voldoende geld hebt

Indien je voldoende geld hebt om je schulden af te betalen, gaan we dit direct doen. Mogelijk kun je ook nog eens versneld je openstaande rekeningen afbetalen. Hoe meer je kunt afbetalen hoe beter, je bent dan eerder van je schulden af.

Heb je niet voldoende geld op je rekening staan? Dan nemen we contact op met de schuldeisers. Je zal dan snel overzichtelijk hebben welke schulden je in directe problemen kunnen brengen. Kijk of je een betaalregeling kunt treffen en houd je hier vervolgens aan. Maak afspraken en zorg dat je alles op papier hebt staan.

Stap 3: voorkom directe problemen

Welke schulden lossen we nu als eerste af? Dat zijn alle schulden die je direct in de problemen kunnen brengen. We proberen maximaal op deze schulden af te lossen. Heb je bijvoorbeeld een dagje wellness, een avondje bioscoop of een etentje gepland? Dan adviseer ik om dit voorlopig uit te stellen, want elke euro is nu nodig om af te lossen. Je zult zo het snelste je vrijheid terug hebben.

De schulden die je ook snel wilt aflossen zijn boetes. Heb je boetes openstaan, dan adviseer ik om deze ook direct af te lossen. Indien je een boete niet betaald en ook de aanmaning negeert, dan worden de boetes soms wel met honderden euro’s verhoogd.

Zo zijn het aantal verkeersboetes dat ik in mijn leven heb gehad op één hand te tellen, maar één daarvan was een verkeersboete van 69 euro vanuit het buitenland. De eerste kennisgeving was niet aangekomen en de aanmaning werd bij mij thuis bezorgd op het moment dat ik in het buitenland zat. Vervolgens is de boete naar 201 euro opgehoogd. Zonde van het geld en helaas kon ik er echt niets aan doen. Echter zijn incassobureaus meedogenloos. Het draait hen om het innen van geld en geven niet om jouw specifieke situatie. Zorg dat je niet in de problemen komt door te laat te betalen, maar betaal de boetes direct.

Stap 4: betaal alle kleine bedragen

Na schulden die je in problemen brengen en verkeersboetes, kun je het beste de kleine bedragen afbetalen die je op je overzichtje met schulden hebt staan. Heb je het geld op je rekening staan en kun je het bedrag missen, los deze dan direct af. Je zult zo meer overzicht hebben en als je het aantal schuldeisers zo kunt verminderen zal dat ook al rust geven. Ook het geld wat je geleend hebt van vrienden of familie valt hieronder. Kun je dit niet direct betalen, maak dan een afspraak om te voorkomen dat de vriendschap onder druk komt te staan.

Stap 5: betaal je schulden naar rentehoogte

Na de vierde stap is de druk als het goed is van de ketel. De schulden waardoor je direct in de problemen komt zijn afbetaald, eventuele boetes zijn betaald en je hebt nu een goed overzicht omdat je ook de kleine bedragen hebt afbetaald. Nu gaan we de schulden aflossen waar we de hoogste rentes over betalen. Indien we de schulden van hoogste percentages naar laagste percentages afbetalen zijn we uiteindelijk het goedkoopste uit. Het is een simpel rekensommetje en je zult op deze manier het goedkoopst en het snelst je vrije gevoel terug hebben. Zo zijn rentes op creditcards erg hoog en ook webwinkels en rood staan op je betaalrekening hebben een hoog percentage.

Voorkom schulden

Het kan enige tijd duren voordat je schulden afbetaald zijn, maar als je je aan de afspraken houdt is het nu een kwestie van tijd. Mijn advies is ook geen schulden meer aan te gaan. Koop alleen dingen waarvoor je geld hebt en koop niets of afbetaling. Het kan ook een goed idee zijn om je creditcard door te knippen. Deze kan je op korte termijn uit geldnood helpen, maar op langere termijn kunnen je schulden enorm oplopen door de hoge rentes. Betaal je rekeningen vanaf nu op tijd en probeer niet meer uit te geven dan er binnenkomt. Al deze gewoontes zullen bijdragen om vanaf nu niet meer in financiële problemen te raken.

Ik hoop het je na het lezen van dit artikel is gelukt om je schulden in kaart te brengen. En dat je direct bent begonnen met het afbetalen van je schulden. Misschien kost het veel moeite om je schulden overzichtelijk te maken en is het lastig voor je om de afbetalingen bij elkaar te sparen. Begin er in ieder geval direct mee. En mocht je er niet uitkomen, blijf er dan niet mee rondlopen. Je zult je een stuk vrijer voelen als je overzicht hebt en als je je schulden hebt afbetaald.

Disclaimer. Ik ben geen financieel adviseur. In het geval je hulp of advies nodig hebt adviseer ik je om een schuldhulpverlener in te schakelen.

1 reactie

  1. 16 mei 2021

    […] we kijken of er mogelijk alternatieven zijn. Een categorie die vaak erg hoog in de lijst staat is schulden. Meestal is dit in de vorm van rente of afbetalingen. Bij mij in het overzicht staat alleen een […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *