Golfen met een klein budget

goedkoop golfen

Bij golf denken de meeste meteen aan oude mannen. En aan veel vrije tijd. En je moet geld hebben om te kunnen golfen, want golf is een dure sport en is niet voor iedereen weggelegd. Maar is dat wel zo? Of kun je met een beetje nadenken voortaan ook een rondje lopen op de golfbaan? Ook mij kun je regelmatig op de golfbaan vinden. Het hoeft dus niet zo duur te zijn, anders had je mij hier niet gezien. Ik zal je laten zien dat golfen met een klein budget zeker mogelijk is.

Vrije tijd

Allereerst heb je voor golf vrije tijd nodig. En niet zomaar wat vrije tijd. Nee, als je regelmatig wilt spelen en je handicap omlaag wilt krijgen zal je toch veelvuldig op de golfbaan aanwezig moeten zijn. En een rondje lopen op de golfbaan kost al gauw een paar uur. Loop je de volledige 18 holes op een par-72 baan, dan ben je al gauw een hele middag kwijt. Mocht jij nog steeds 40 uur werken, dan kun je voorlopig dus alleen in het weekend gaan golfen.

Persoonlijk heb ik mijn vaste en variabele kosten zo laag kunnen krijgen dat ik van een 40-urige werkweek uiteindelijk naar een 30-urige werkweek ben gegaan. Dit alles door niets anders dan de tips op te volgen die ik in mijn blog beschrijf. Drie-en-een-halve dag werken en de andere helft van de week had ik vrij te besteden, waardoor ik veel op de golfbaan te vinden was.

Golfuitrusting

Naast tijd heb je ook golfuitrusting nodig. Waaronder veel golfballen, zeker voor de beginner. Helaas kost een golfbal al gauw meer dan 2,50 euro per bal. En zeker in het begin raak je er behoorlijk wat kwijt, omdat je elke rond wel een afzwaaier hebt waarna je de bal in het water ziet plonzen.. Het aantal ballen dat je nodig hebt kan dus flink oplopen. Gelukkig hebben we de online marktplaatsen waar je veel ballen kunt kopen. Weliswaar geen nieuwe, maar soms kun je voor maar 10 cent per bal een grote doos aanschaffen. En er zitten soms ballen als nieuw tussen. Voor deze prijs voel ik me in ieder geval niet schuldig meer als ik er weer 1 in het water sla.

Ook golfclubs behoren tot de uitrusting en deze zijn helaas niet goedkoop. Zo kost een goede driver, wedge of putter al snel 150 euro per stuk. En dan te bedenken dat je er 14 bij je mag dragen. Daarnaast heb je natuurlijk ook een tas nodig. Tweedehands clubs zijn veelal te vinden op de interne marktplaatsen. Mét tas, voldoende clubs en als je geluk hebt ook nog ballen.

Ik kocht op marktplaats.nl mijn set voor 50 euro inclusief tas, 7 clubs en ballen. Omdat het golfen mij zo goed beviel heb ik uiteraard steeds meer uitrusting gekocht, maar het hoeft niet duur te zijn om te beginnen met deze sport. Veel mensen kopen een dure nieuwe set in de winkel en komen er al snel achter dat golfen niets voor hun is. Zonde van het geld en binnen korte tijd wordt deze set dan weer aangeboden op het internet. Een goede kans voor ons om een vrijwel nieuwe set voor een mooie prijs aan te schaffen.

Golfvaardigheidsbewijs

En dan zijn we er nog steeds niet. Want heb je ballen en een tas vol met clubs, dan kun je nog niet zomaar de baan op. Je hebt namelijk je GVB nodig, het golfvaardigheidsbewijs. Een bewijs dat je enige ervaring hebt en bekend bent met de regels. Wij vonden een cursus via een online veilingsite en kwamen zo bij een golfbaan terecht voor 1 euro. Na afloop kregen we ook nog een kortingscoupon voor het GVB examen. Het studieboek hiervoor kocht ik overigens voor 15 euro en na het examen verkocht ik deze voor bijna dezelfde prijs.

Golfbaan uitzoeken

Als we dan alles hebben en dan eindelijk kunnen gaan spelen kunnen we naar de golfbaan. Maar naar welke golfbaan dan? Want dit kost al gauw enkele duizenden euro’s per jaar en de duurte kostenpost in de golfsport is de golfbaan zelf. En soms betaal je naast het lidmaatschap ook nog voor iedere keer dat je wilt spelen. 60 euro voor het lopen van 18 holes ben je al gauw kwijt.

Wij kregen tijdens onze cursus en ons bezoek aan de KLM-open meerdere kortingsbonnen. Zo konden we onze eerste rondes gratis lopen of voor de helft van de prijs. Daarnaast kun je door goed te zoeken op het internet ook banen vinden die goedkoper zijn. Zo bestaan er par-4 banen voor de helft van de prijs. Of kun je voor 25 euro op een 9 holes baan terecht waarbij je tweemaal dezelfde holes loopt. Ben je nog jong? Dan kun je soms korting krijgen op een abonnement. Ik heb een abonnement gezien voor 750 euro voor mensen onder de 18 jaar. Of neem een abonnement bij een kleine baan.

Zo kwamen wij uit bij een baan in Apeldoorn die naast de grote par-72 baan ook een kleinere par-4 baan had met 9 holes. Een abonnement kost hier 250 euro en dan kun je onbeperkt een jaar lang golfen. Deze baan lag er perfect bij, het was een supermooie locatie en het was er vrijwel nooit druk. Ook is het ook belangrijk om een golfbaan uit te zoeken die redelijk dicht bij huis is. Anders rij je je een ongeluk en rijden is zeker met de huidige benzineprijzen niet goedkoop. Om te kunnen golfen nam ik mezelf voor dat ik er maximaal een half uur voor wilde rijden.

Golf niets voor jou? Ga pitch & putten

En weet je niet of de golfsport echt iets voor jou is? Voordat je je uitrusting aanschaft en je je verbindt aan een abonnement, kun je ook eerst gaan pitch en putten. Erg leuk om te doen en je kunt hier goed werken aan je slagen met de wedges voor de korte afstanden. Vaak worden op zondagochtend lagere tarieven gehanteerd, zeker de moeite waard om even de website van de betreffende pitch en putt vereniging te bezoeken. Voordat ik begon met golf had ik hier een lidmaatschap, deze bestaan soms al vanaf 140 euro per jaar. En ook op de online veilingsites kom je goedkope aanbiedingen tegen. Heb je interesse, bezoek dan de website pitch-putt.nl.

Met je GVB op zak kun je voor een paar honderd euro per jaar zeker de golfsport beoefenen. Je kunt het vervolgens zo duur maken als je zelf wilt. Voor mij is het altijd erg ontspannend om op de golfbaan aanwezig te zijn. De natuur is er harstikke mooi en het gras meestal vers gemaaid. Schijnt dan ook nog het zonnetje, dan is er niets ontspannender dan een dagje op de golfbaan. Behalve op dagen dat de ene naar de andere bal het bos of het water in vliegt. Maar dan hebben we nog altijd de tegeltjes wijsheid: ‘beter een slechte dag op de golfbaan, dan een goede dag op het werk’.

1 reactie

  1. 16 mei 2021

    […] willen we zo snel mogelijk vanaf en hieraan zal ik dan ook een apart artikel wijden. De onderwerpen golf en boodschappen zijn inmiddels reeds besproken op mijn […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *