Financieel vrij worden

Financieel vrij worden

Financieel vrij worden klinkt erg mooi. Het klinkt als leven zonder geldzorgen en vrij kunnen leven. En dat is precies wat het betekent. Zodra je financieel vrij bent hoef je niet meer te werken en ben je helemaal onafhankelijk. Je hebt je uitgaven onder controle en je kunt rondkomen van van je passieve inkomsten. En je kunt dus genieten van je vrije tijd, omdat je niet meer hoeft te werken. Je hoeft alleen te zorgen dat je passieve geldstroom blijft stromen.

Financieel vrij worden is niet iets wat je in korte tijd bereikt, maar het is een pad die je inslaat en blijft volgen. Je kunt onderweg al beginnen met genieten door minder te gaan werken. Want volledig financieel vrij worden hoeft niet. Je kunt ook gedeeltelijk financieel vrij worden en daarmee gelukkig zijn. Je ziet dat je steeds onafhankelijker wordt en niet meer afhankelijk bent van een baan. Je bent dan levensgenieter. Maar heb je je financiën eenmaal voor elkaar, waardoor er voldoende geld binnenkomt dat je helemaal kunt rondkomen van je passieve inkomsten? En je hoeft niet meer te werken? Dan ben je de ultieme levensgenieter.

Iedereen kan financieel vrij worden. Of je nou jong of oud bent, en of je nou veel verdient of een normaal salaris hebt. Als je financieel vrij bent zul je je rijk voelen. Ik zeg bewust rijk voelen in plaats van rijk zijn. Want we hebben nou eenmaal nooit genoeg geld, we willen altijd meer. Maar door minder uit te geven, zul je merken dat je helemaal niet veel nodig hebt om je rijk te voelen. En waar het heel ver weg lijkt om financieel vrij te worden, is het eigenlijk veel dichterbij dan veel mensen denken.

Stoppen met de ratrace

Veel mensen voelen zich gevangen in de ratrace. Ze zijn oververmoeid en ploffen op de bank als ze thuis komen. Ze klagen over hun collega’s en halen geen voldoening uit hun werk. Ze kopen een auto om zich even helemaal gelukkig te voelen en de nieuwste telefoon omdat ze er zo hard voor gewerkt hebben. Of ze kopen een nieuwe woning en sluiten daarvoor een hoge hypotheek af. Ze geven veel geld uit om zich om zich even gelukkig te voelen, waarna ze op maandag als ze naar het werk gaan weer van voor af aan beginnen.

Maar geluk zit niet in het kopen van spullen. Geluk zit hem in het hebben van vrijheid en het hebben van tijd. Iedere keer dat jij een dure uitgave doet, betekent dat je langer moet mee doen in de ratrace. Ik hoop je te kunnen laten inzien met mijn blog dat het ook anders kan. Want het kopen van een nieuwe auto kan zomaar betekenen dat je ok weer een jaar extra zult moeten werken.

Werken is het ruilen van geld tegen jouw vrije tijd

Je moet werk zien als het inruilen van jouw vrije tijd tegen geld. Iedere dag als je naar het werk gaat krijg jij geld van je werkgever waarvoor hij 8 uur van jouw tijd krijgt. Eigenlijk is dit meer dan 8 uur, omdat je ook nog reistijd hebt en pauze neemt om je op te laden om in de middag weer te kunnen werken. Het leven draait toch niet om geld? Nee, en daarom is het ook zonde dat we zoveel geld verspillen waardoor je gebonden blijft aan je werk. Je zult keer op keer naar het werk moeten, omdat je de rest van de week zoveel geld uitgeeft. Als we gaan bijhouden en zien waar je geld allemaal naartoe gaat zul je minder geld verspillen. En dus minder van jouw tijd hoeven in te leveren aan jouw werk

Je geldzaken op orde maken

Door je geldzaken in de basis goed te regelen zul je merken dat je niet veel geld nodig hebt. Je zult minder geld uitgeven en dus iedere maand meer overhouden. En door dit geld te sparen of te investeren, zullen je inkomsten exponentieel gaan toenemen, waardoor je steeds meer geld gaat overhouden. Hoe meer je iedere maand weet te besparen hoe eerder je financieel vrij bent.

Hoe meer je spaart, hoe eerder je financieel vrij bent

Je kunt bijvoorbeeld aflossen op je woning, waardoor je maandlasten verlagen en je iedere maand nog meer overhoudt. Je kunt je geld investeren. Door te beleggen of door een vakantiewoning te kopen en deze te gaan verhuren. Ik zal met een grafiek illustreren hoe de inkomsten exponentieel toenemen door het rente-op-rente principe. Ik reken met een rendement van 4%, terwijl dit in het geval van een woninghuur bijvoorbeeld hoger dan 4% ligt. De inkomsten zouden dan nog veel sneller toenemen. Aan de andere kant heb ik niet gerekend met inflatie. Ik wil echter laten zien dat je met geld meer geld kunt maken. Onderstaande grafiek toont dat bij een jaarlijkse inleg van 1000 euro en een rendement van 4% er na 30 jaar geen 30.000 euro is maar bijna een verdubbeling: 56.085 euro.

Exponentiele toename van samengesteld rendement

Zodra deze inkomstenbronnen meer opleveren dan dat je uitgeeft ben je financieel vrij. Het is een kwestie van minder uitgeven en je geld voor je te laten werken. Je hoeft natuurlijk niet keihard door te werken tot je financieel vrij bent. Je kunt ook gaandeweg al gaan genieten door minder te werken, maar door het wellicht wel langer duurt voor je helemaal financieel vrij bent.

Inzicht krijgen waar jij je geld aan uitgeeft

Je zult om financieel vrij te kunnen worden niet maandelijks te hoeven budgetteren. Het is wel nodig om inzicht te krijgen waar jij je geld aan uitgeeft. Dus heb je eenmaal overzichtelijk waar jouw geld naartoe gaat, dan weet je ook waar je op kunt besparen. Als je eenmaal overzicht heb ga je het ook leuk vinden om naar je uitgaven te kijken en om te zien wat je bespaart. Het werkt namelijk erg motiverend. En financiële vrijheid komt zo stap voor stap dichterbij

Mijn verhaal en mijn blogs lopen door elkaar heen. Ik heb geprobeerd om mijn verhaal zo gestructureerd mogelijk neer te zetten. Ik zal proberen naar iedere post te verwijzen die hoort bij het verhaal. Daarbij komt het ook voor dat een post nog niet is geschreven, maar dit zal in de toekomst zeker gaan gebeuren.