Mijn ervaring: je eigen woning verhuren

woning verhuren

Je eigen woning verhuren doe je niet zomaar. Op het moment dat je je woning verhuurt kun je namelijk niet meer in je eigen woning verblijven. Je doet dit dus alleen als je er een goede reden voor hebt. Bijvoorbeeld als je altijd al hebt willen reizen. Of als je voor je werk tijdelijk naar het buitenland wordt uitgezonden. Indien je je eigen woning verhuurt kan dit een mooie manier zijn om passief inkomen te genereren. Ik verhuur momenteel mijn eigen woning en ik zal deze ervaring met jullie delen.

Mijn ervaring met het verhuren van mijn woning

Mijn vrouw en ik kregen vorig jaar tijdens onze sabbatical het nieuws dat zij zwanger was. Het was fijn dat dit tijdens onze sabbatical gebeurde. Zo konden we ons in alle rust voorbereiden en nadenken over de toekomst. Samen hebben we geen alledaags leven. Omdat mijn vrouw Braziliaans is zijn we gebonden aan twee landen. En omdat we dus ook twee families hebben, stonden we voor een lastige keuze. Waar gaan we ons kindje ter wereld brengen?

Ikzelf heb in 2009 een eigen woning gekocht met hypotheek en ik werkte al vijf jaar bij dezelfde werkgever.
Aan de andere kant was mijn vrouw net klaar met haar studie en ze had geen vaste woning of werk. De logische keuze was om in Nederland te blijven, maar we namen de keuze om naar Brazilië te verhuizen. Hierdoor kon ze bij haar familie zijn in de laatste maanden van de zwangerschap. Maar ook omdat we voldoende mogelijkheden zagen om financieel rond te kunnen komen in Brazilië.

Niet verhuren

Ik heb nooit eerder over het idee nagedacht mijn huis te verhuren. Toen we besloten om naar Brazilië te gaan stond ik voor twee keuzes. Mijn woning wel of niet verhuren. Mijn woning verkopen was voor mij geen optie, omdat ik op termijn weer mijn eigen woning wil gaan bewonen.

Indien ik mijn woning niet zou verhuren, zouden alle kosten gewoon doorblijven lopen. Maandelijks zou mijn hypotheekrente betaald moeten worden van 190 euro. Daarnaast zouden de gemeentelijkse lasten elk jaar betaald moeten worden en ook alle vaste aansluitingen, zoals water, gas en stroom.

Of wel verhuren

De tweede optie was dat ik mijn woning zou gaan verhuren. Toen ik me daarin verdiepte bleek het helemaal niet zo’n gek idee te zijn. De hypotheekrente zou gedurende de huurperiode naar een variabele rente worden aangepast. In praktijk zou dit op 148 euro neerkomen. De gemeentelijke lasten zouden ook lager uitvallen, omdat ik alleen nog maar de OZB, de rioolheffing en de beschikking voor eigenaar zou moeten betalen. En bovendien zou ik een maandelijkse huur ontvangen.

Aan de andere kant wordt mijn woning zwaarder belast. Omdat het niet meer mijn hoofdverblijf is verschuift mijn woning naar box 3 (eigen vermogen) en kost me dat geld. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van je woningwaarde en de resterende hypotheek. Hoe hoger je hypotheek, hoe lager dit bedrag, omdat je dan minder vermogen hebt. Omdat je eigen woning niet meer als hoofdverblijf wordt getypeerd, ontvang je ook geen hypotheekrenteaftrek meer, wat me 329 euro scheelt.

Overzicht van de kosten

Ik had geluk een particuliere verhuurder te vinden die graag in mijn woonplaats wilde wonen. Hij zou 850 euro huur kunnen betalen voor mijn woning. En ik zou dus netto een maandelijks inkomen hebben van 850 euro. Water, gas en abonnementen zouden door de huurder worden betaald. Ik kwam tot het volgende overzicht:

Niet verhuren (per jaar)
Maandelijkse rente– 2280 euro (190 x 12 maanden)
Gemeentelijke lasten– 630 euro
Hypotheekrenteaftrek+ 328 euro
Vaste aansluitingenonbekend bedrag
Totaal– 2581 euro
Overzicht van de jaarlijkse kosten bij “Niet verhuren” van de eigen woning
Wel verhuren (per jaar)
Maandelijkse rente– 1776 euro (148 x 12 maanden)
Gemeentelijke lasten– 342 euro
Hypotheekrenteaftrek0 euro
Huis naar box 3– 1560 euro
Huurinkomsten+ 10.200 euro
Totaal+ 6522 euro
Overzicht van de jaarlijkse kosten bij “Wel verhuren” van de eigen woning

Mijn eigen woning verhuren voor 22 maanden

Uiteindelijk heb ik dus besloten om mijn woning te gaan verhuren. Zonder verhuur zou mijn woning me iedere maand geld hebben gekost. Nu zou ik geld verdienen aan de verhuur en zou ik er wellicht van kunnen leven in Brazilië. We kwamen een contract overeen voor een periode van 22 maanden. Zonder verhuur zou deze periode mij 4731 euro hebben gekost. Echter door het verhuren van mijn woning genereer ik een passief inkomen van 11.957 euro. Een verschil van maar liefst 16.688 euro.

Indien je nog een hypotheek hebt op je woning dien je toestemming van de bank te hebben. Gelukkig gaf mijn bank na enige tijd deze toestemming. Zonder toestemming zou ik hier absoluut niet aan begonnen zijn, want het kan je flink in de problemen brengen. Je zou een hoge boete riskeren, omdat het nadrukkelijk in de contractvoorwaarden wordt vermeld dat je woning niet verhuurd mag worden.

Conclusie

Mijn conclusie is dat het verhuren een goede inkomstenbron dus. Je moet geluk hebben met de huurder die je woning betrekt. Mijn huurder betaald gelukkig iedere maand netjes op tijd en gaat netjes met de woning om. Ik ben erg blij met mijn keuze geweest. Daarnaast heeft het me tot nadenken gezet over het structureel verhuren van vastgoed in de toekomst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *