Besparen in de supermarkt

besparen in supermarkt

“Besparen in de supermarkt” is de titel van dit artikel, maar eigenlijk zou dit “Geld uitgeven in de supermarkt” moeten zijn. “Hoezo geld uitgeven?” zal je denken. Ik ben naar deze blog gekomen om geld te besparen en om me geen zorgen meer te hoeven maken over geld. En nu gaan we geld uitgeven? Ja inderdaad, en ik zal je uitleggen waarom.

Een groot deel van de kosten die mensen maken zijn uitgaven in de supermarkt, oftewel de huishoudelijke uitgaven. In sommige huishoudens is dit de grootste kostenpost in huis, zelfs hoger dan de maandelijkse betalingen voor hypotheek of huur.

Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn.

Veel besparen in de supermarkt

En zijn meerdere strategieën om goedkoper je boodschappen te doen in de supermarkt, maar ik zal je allereerst vertellen hoe je in één klap veel geld kunt besparen op je boodschappenrekening. Andere strategieën zal ik later in een volgend artikel uitleggen, want er valt veel te verdienen in de supermarkt.

Voor de eerste strategie om snel veel geld te besparen in de supermarkt, heb je een grote voorraadkast nodig. Indien je een trapkast tot je beschikking hebt dan is dat nog beter. We gaan hier namelijk veel lang houdbare producten opslaan.

Reclamefolder

Ieder week verspreiden supermarkten hun folders met aanbiedingen in de brievenbus. Zo worden de folders heerlijk thuis bezorgd zonder dat je de deur uit hoeft. Zorg er wel voor dat je de ‘Nee-Nee sticker’ van je brievenbus haalt, anders loopt de bezorger gewoon door naar de buren. Je kunt natuurlijk ook alle folders gewoon vinden op de website van de supermarkt, al hoewel ik het fijner vond om de folders lekker ouderwets door te bladeren.

We gaan nog even rustig beginnen en pakken de folder van onze favoriete supermarkt. Ga je het liefst naar de Albert Heijn, pak dan hun folder erbij. Maar ga je liever naar de Lidl, of de Jumbo, of de Aldi. Pak dan hun folder erbij. Neem er de eerstvolgende keer ruimschoots de tijd voor. Ga er rustig voor zitten en neem de folder van begin tot eind door. Zoek naar producten die je regelmatig gebruikt en maak een lijstje met alle aanbiedingen die je tijdens de eerstvolgende bezoek aan de supermarkt gaat halen. Is het een goede aanbieding dan gaan we groot inslaan. Je zult zien dat je naar verloop van tijd steeds sneller door de folder heen bladert en je een oogje krijgt voor de beste aanbiedingen.

En dan gaan we inslaan

Zien we bijvoorbeeld jouw favoriete koffie in de aanbieding en gebruik je maandelijks een verpakking in je gezin? Dan kun je gerust 12 pakken koffie aanschaffen. En waarom kopen we zoveel pakken koffie? Indien een verpakking van 500 gram 6 euro kost en je krijgt 50% korting, dan bespaar je alleen al op de koffie 36 euro per jaar. Let wel op dat we het liefst 50% korting willen hebben. Oftewel 1 + 1, 2 + 2, tweede gratis of 50% korting. Het is maar net hoe de supermarkt zijn aanbieding aan de man brengt. Voor producten met minder dan 25% korting is het niet de moeite waard om naar de supermarkt te gaan.

En is jouw favoriete tandpasta in de aanbieding? Met een aanbieding van tweede gratis, een verbruik van één tube per twee weken en een prijs van 1,79 euro, besparen we 23,27 euro.

En zie je frisdrank waarvan je wekelijks een pak opdrinkt? Met een prijs van 2,39 euro bespaar je alweer 62,14 euro. Zo zijn er talloze producten waar je op deze manier geld mee kunt besparen, zoals frisdrank, sappen, koekjes en snoep, wasmiddelen en wasverwachters, wc papier, leverpastei, kruidenmixjes, crackers, tandpasta en nog veel meer.

Helaas kun je deze strategie niet op alle producten toepassen zoals groenten, fruit en zuivelproducten. Daarvoor kun je een andere strategie hanteren die ik later in één van mijn artikelen zal uitleggen.

Check de houdbaarheidsdatum

En het is raadzaam om goed naar de houdbaarheidsdatum te kijken om te voorkomen dat je teveel producten inslaat waardoor de producten zullen bederven. Zoals bijvoorbeeld bier dat maar enkele maanden houdbaar is. Maar als je favoriete merk in de aanbieding is, sla dan voor 3 maanden in. Een krat van 17 euro voor 10 euro in de aanbieding en je drinkt, uiteraard met visite, elke maand een krat op. Dan heb je alweer 21 euro bespaard in 3 maanden. Op jaarbasis 84 euro.

En heb je een grote vriezer? Dan kun je zelfs aanbiedingen inslaan zoals brood, vlees, pizza en andere diepvriesproducten. Je zult zien dat je maandelijkse boodschappenrekening flink omlaag zal gaan, tot wel 30 of 40%. Afhankelijk van de gezinssamenstelling en de consumptie kan dit een paar honderd euro per maand zijn. Je zult hiervoor eerst wat geld moeten uitgeven door groot in te kopen, maar het betaald zich uiteindelijk allemaal terug.

Zie je hoe makkelijk het is om geld te besparen?

Glimlach

En iedere keer als je bij de kassa staat om af te rekenen, zal er een glimlach op je gezicht verschijnen als je bedenkt hoeveel geld je deze keer weer zult besparen. Het zal niet voelen als geld uitgeven maar als geld verdienen.

Een ander bijkomend voordeel is dat je slechts eenmaal hoeft te sjouwen met de zware verpakkingen en de rest van het jaar kleinere boodschappen kunt doen. Je kunt dus met de auto boodschappen doen en vervolgens ieder bezoekje aan de supermarkt met de fiets afleggen. Weer een besparing en uiteraard goed voor de conditie.

3 reacties

 1. Christel schreef:

  Leuk en goede voorbeelden erbij!

 2. Robbert schreef:

  Dankjewel, probeer maar eens in de praktijk.
  Het scheelt echt veel geld 🙂

 1. 16 mei 2021

  […] zo snel mogelijk vanaf en hieraan zal ik dan ook een apart artikel wijden. De onderwerpen golf en boodschappen zijn inmiddels reeds besproken op mijn […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *