#005 Overzicht in je financiën

overzicht maken

Om zonder geldzorgen te kunnen leven, hebben we inzicht nodig in onze financiën. We willen weten wat we elke maand uitgeven en waaraan we dit uitgeven. Vroeger hadden we geen andere keuze dan dit handmatig bij te houden, tegenwoordig doet de bank dit voor ons. Krijgen we toch nog iets terug voor de betaalkosten die elke maand netjes wordt afgeschreven van de rekening. Bij sommige banken heb je de mogelijkheid om in de app te bekijken waar het geld naartoe is gegaan. Anders kun je inloggen op de internetbankieren website van de bank. Ben je echt van de oude stempel dan zul je alle papieren bankafschriften moeten doorlopen en elk bedrag moeten nalopen dat is afgeschreven. Mijn beste tip is dan om in ieder geval zo snel mogelijk over te stappen op digitaal bankieren.

Waar gaat jouw geld naartoe?
Ongetwijfeld is er bij jouw bank ook een functie met de gegevens waar je geld naartoe gaat. Als je hier op klikt zie je per maand allerlei categorieën en daarachter staat keurig netjes het bedrag wat er uit is gegaan of wat er binnen is gekomen. Nu is het zinvol om elke transactie na te lopen, omdat de bank niet alles goed categoriseert. Bij mijn bank was de grootste kostenpost bijvoorbeeld overig en die post wilde ik zo klein mogelijk hebben. Aan de categorie overig hebben we namelijk helemaal niets, dus elke transactie die daaronder staat kun je het beste onder verplaatsen naar een andere categorie.

Mijn bank heeft een heleboel categorieën, maar ik vind ze niet allemaal even logisch. Maak in ieder geval een overzicht in Excel, waarin je alle kosten opneemt onder een categorie. Maak bijvoorbeeld een categorie Verzekeringen en alle kosten die je tegenkomt zat je hieronder. Het beste is als je iedere verzekering kunt specificeren, zodat we straks precies weten wat we per verzekering betalen. Bijvoorbeeld autoverzekering, opstalverzekering, zorgverzekering en aansprakelijkheidsverzekering kun je allemaal onder verzekeringen zetten. En onder de categorie Vervoer zet je alle kosten van de auto zoals tanken, wegenbelasting en onderhoud. Vervoer met de trein of bus kun je hier ook onder zetten. Hoe gespecificeerder hoe beter.

Maak een jaaroverzicht
Je kunt beginnen met de laatste volledige maand en elke keer een maand teruggaan totdat je een overzicht hebt van het gehele jaar. Indien jouw bank een jaaroverzicht kan geven dan is dat ideaal en ben je snel klaar met je overzicht. We willen in ieder geval een overzicht van een heel jaar, je weet dan precies hoeveel geld er per maand per categorie van je rekening is afgeschreven. Sommige bedragen worden namelijk voor een heel jaar betaald. Wil je weten wat je per maand kwijt bent, dan kun je zo’n bedrag door twaalf delen.

In 2020 had ik een heel vreemd overzicht, mede door mijn sabbatical, beëidiging van mijn baan en verhuizing naar het buitenland. Ik heb daarom het jaar 2019 gepakt. Ook hier kwam er een heel hoog bedrag uit bij de categorie Vakantie en uitjes. Dit is niet ieder jaar zo hoog, maar in 2019 had ik meer vakanties dan normaal. Het is voor mij echter ook een bewuste keuze om geld aan vakanties uit te geven. In 2019 kwam ik tot onderstaand overzicht:

Je hoeft niet dezelfde categoriën aan te houden en je kunt het overzicht anders indelen dan hoe ik heb gedaan. Het gaat erom dat je een overzicht hebt dat voor jou duidelijk is. Wel is het handig om jouw Excel overzicht te sorten op bedragen van hoog naar laag. Wanneer je gaat beginnen met besparen, dan kun je beginnen met de hoogste kosten.

Het kan ook zijn dat jouw overzicht er heel anders uit komt te zien. Misschien heb je een andere gezinssamenstelling, misschien heb je andere kosten als alimentatie of huur waar je niet onderuit kunt. Misschien heb je veel meer verzekeringen of abonnementen of hoge zorgkosten. Of andere kosten die ik helemaal niet in mijn overzicht heb staan. Of je hebt veel hogere of juist algere bedragen. Bedenk in ieder geval dat ik al jaren al mijn kosten onder controle heb en dat ik veel uitgaven tot een minimum heb weten terug te brengen. Mijn uitgaven voor boodschappen zijn bijvoorbeeld erg laag, maar dit komt mede door mijn vele vakanties in 2019. Mochten bij jou de kosten veel hoger zijn, bedenk dan dat je straks extra veel kunt besparen en veel winst kunt boeken.

Jouw geldzaken op orde
Het overzicht wat je vervolgens hebt is zeer waardevol. Dit zal de basis zijn om straks jouw geldzaken op orde te brengen. Hoe preciezer je het doet, hoe meer baat je er bij zult hebben. En geloof me, het lijkt veel werk. Maar met een goed overzicht is de helft van het werk al gedaan.

In mijn blog zullen alle onderwerpen die in mijn overzicht staan minimaal een keer voorbij komen. We willen namelijk elke euro die eruit gaat bewust gaan uitgeven. We zullen bij elke categorie bekijken of de uitgave echt nodig is. Of het goedkoper kan zonder op kwaliteit in te leveren. En we kijken of er mogelijk alternatieven zijn. Een categorie die vaak erg hoog in de lijst staat is schulden. Meestal is dit in de vorm van rente of afbetalingen. Bij mij in het overzicht staat alleen een post rente, maar het kan zijn dat je naast je hypotheek nog meer schulden hebt. Hier willen we zo snel mogelijk vanaf en hieraan zal ik dan ook een apart artikel wijden. De onderwerpen golf en boodschappen zijn inmiddels reeds besproken op mijn blog.

1 reactie

  1. 16 mei 2021

    […] dus met het in kaart brengen van alle schulden. Een aantal schulden komen misschien al terug in het financieel overzicht dat je eerder hebt gemaakt. Maar misschien heb je meer schulden waar je nog niets op afbetaald, […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *